Postupak priznavanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija u Republici Hrvatskoj

Školovanje u inozemstvu ima svoje čari i prednosti, no nerijetko se nakon uručene diplome ili svjedodžbe pitamo – a što sad? Kome se obratiti? Mogu li tražiti posao na temelju inozemnih obrazovnih kvalifikacija? Je li potreban prijevod diplome ili i dodatka diplomi? Treba li mi ovjerena preslika od strane javnog bilježnika ili je dovoljna obična preslika? Treba li sudski tumač ovjeriti prijevod?

Prvi korak je stupanje u kontakt s Agencijom za znanost i visoko obrazovanje (Ured ENIC/NARIC). Priznavanje podrazumijeva formalno potvrđivanje vrijednosti inozemne obrazovne kvalifikacije, tj. razdoblja obrazovanja. Postupak priznavanja puno je lakši i brži kad Vas cijelim putem prate stručne osobe. Na temelju vlastitog i dugogodišnjeg iskustva svojim klijentima nudimo savjete i sve potrebne informacije kako bi postupak priznavanja bio što lakši i brži. 

U nastavku možete pročitati upute za pokretanje postupka priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija u svrhu zapošljavanja: 

https://www.azvo.hr/hr/ured-enic-naric/upute-za-pokretanje-postupka-strucnog-priznavanja-ivk

Iznimno je važno napomenuti da se zahtjev za stručno priznavanje i pripadajuća dokumentacija dostavlja isključivo poštom na adresu:

AGENCIJA ZA ZNANOST I VISOKO OBRAZOVANJE

NACIONALNI ENIC/NARIC URED

Donje Svetice 38/5

10000 Zagreb, Republika Hrvatska


zbog čega savjetujemo da svoje dokumente šaljete kao preporučenu pošiljku s povratnicom. Za postupak priznavanja potrebno je uplatiti naknadu za troškove postupka u iznosu od 400,00 HRK (vidi gore upute).


Kontakt za upite (Agencija za znanost i visoko obrazovanje)

Telefon + 385 1 6274 888

Uredovno vrijeme za telefonske pozive:

utorak – petak

09:00 – 12:00 sati

e-pošta: enic@azvo.hr

Faks: + 385 1 6274 889


Istovremeno Vam sudski tumač priprema ovjerene prijevode na hrvatski jezik. Prijevod se uvezuje s ovjerenim preslikama (njih ovjeravate kod javnog bilježnika), nikad s originalima. Za dodatne primjerke ili obične preslike ne morate brinuti – kod nas je sve navedeno uključeno u cijenu prijevoda. Cijena ovjerenog prijevoda po autorskoj kartici teksta iznosi 150,00 HRK. 

Ukoliko imate pitanja javite nam se putem e-maila: info@verbalis-prijevodi.com ili telefona: 097/729-8036.

Vaš Verbalis